Ένα έξυπνο σπίτι (ή “smart home”) είναι ένα σπίτι που χρησιμοποιεί τεχνολογία για να βελτιώσει την άνεση, την ασφάλεια, και την ενεργειακή απόδοση του κτηρίου. Τα έξυπνα σπίτια χρησιμοποιούν διάφορες συσκευές, αισθητήρες και συστήματα ελέγχου για να διαχειρίζονται αυτόματα τις λειτουργίες του σπιτιού και να εξοικονομούν ενέργεια.
Πώς βοηθά το έξυπνο σπίτι στην εξοικονόμηση ενέργειας:
- Αυτοματοποίηση του φωτισμού: Οι έξυπνες λάμπες και διακόπτες μπορούν να ρυθμίζουν τη φωτεινότητα ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων σε ένα δωμάτιο και το φυσικό φως που υπάρχει, εξοικονομώντας ενέργεια.
- Θέρμανση και ψύξη: Έξυπνα θερμοστάτες μπορούν να προσαρμόζουν τη θερμοκρασία στο σπίτι ανάλογα με την παρουσία ή την απουσία των κατοίκων και τις καιρικές συνθήκες, μειώνοντας την ενεργειακή κατανάλωση.
- Εξοικονόμηση νερού: Έξυπνοι αισθητήρες και συστήματα παρακολούθησης μπορούν να εντοπίζουν διαρροές νερού και να διακόπτουν τη ροή νερού για να αποφευχθούν απώλειες.
- Καλύτερη διαχείριση των συσκευών: Η διασύνδεση των συσκευών στο σπίτι με μια έξυπνη πλατφόρμα επιτρέπει τον απομακρυσμένο ελέγχο στις συσκευές και την απενεργοποίησή τους όταν δεν χρησιμοποιούνται.
- Ηλιακά πάνελ: Οι έξυπνες εγκαταστάσεις ηλιακών πάνελ μπορούν να παράγουν καθαρή ενέργεια για το σπίτι και να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.
- Παρακολούθηση της κατανάλωσης: Η έξυπνη τεχνολογία παρέχει πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας, επιτρέποντας στους κατοίκους να παρακολουθούν την κατανάλωση και να λαμβάνουν μέτρα για εξοικονόμηση.
Συνολικά, το έξυπνο σπίτι βοηθά στην εξοικονόμηση ενέργειας με τον αυτόματο και έξυπνο έλεγχο των συσκευών και των συστημάτων του σπιτιού, επιτρέποντας την αποδοτική χρήση της ενέργειας και τη μείωση των ενεργειακών σπαταλών.
Στο σημερινό μάθημα θα ασχοληθούμε με τον αυτοματισμό των φώτων. Σκοπός είναι να κατασκευάσουμε ένα αυτόματο σύστημα που θα ανάβει και θα σβήνει τα φώτα ή ένα συγκεκριμένο φως όταν νυχτώνει. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι απαραίτητο να ασχολούμαστε με διακόπτες και θα εξοικονομήσουμε περισσότερη ενέργεια. Για την κατασκευή του συστήματος θα χρειαστούμε:
- Ένα Arduino Uno
- Ένα λαμπάκι Led
- Έναν αισθητήρα φωτεινότητας (Φωτοαντίσταση – Photoresistor)
- Ένα Breadboard
- Καλώδια σύνδεσης
- Μία αντίσταση 10 kΩ
Φωτοαντίσταση – Photoresistor
Αντίσταση 10 kΩ
Συνδεσμολογία
Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζεται ένα σχέδιο συνδεσμολογίας των εξαρτημάτων ώστε να λειτουργεί σωστά η κατασκευή.
Προγραμματισμός
Εφόσον όλα είναι συνδεδεμένα στην σωστή σειρά ανοίγουμε το Pictoblox και συνδέουμε το Arduino με τον υπολογιστή και προγραμματίζουμε την συσκευή μας ώστε να λειτουργεί το λαμπάκι Led όταν μειωθεί η φωτεινότητα στον αισθητήρα. Ένα παράδειγμα προγράμματος που λειτουργεί με βάση την παραπάνω συνδεσμολογία είναι αυτό: