Κώδικας Braille και καθημερινότητα

Κώδικας Braille και καθημερινότητα

Ο Κώδικας Μπράιγ χρησιμοποιείται για να μπορούν να διαβάζουν και να γράφουν κείμενα οι συνάνθρωποι μας που είναι τυφλοί ή έχουν σοβαρά προβλήματα όρασης.

Η ιστορία

Πριν αρκετά χρόνια (το 1800 περίπου) ένας Γάλλος στρατιωτικός που ονομάζονταν Τσαρλς Μπαρμπιέρ (Charles Barbier), ανέπτυξε ένα σύστημα νυχτερινής γραφής και ανάγνωσης για τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, ύστερα από απαίτηση του στρατηγού Ναπολέοντα. Το κάθε γράμμα του αλφαβήτου μπορούσε να αναπαρασταθεί από 12 μικρά εξογκώματα πάνω σε σκληρό χαρτί και έτσι οι στρατιώτες θα μπορούσαν να στέλνουν και να διαβάζουν μηνύματα κατά την διάρκεια της νύχτας χωρίς να ανάβουν κεριά και να προδίδουν την θέση τους στον εχθρό.

Ο Τσαρλς Μπαρμπιέρ

Τελικά η πρόταση του Μπαρμπιέρ δεν έγινε αποδεκτή από τον στρατό καθώς αποδείχτηκε πολύ δύσκολο για τους στρατιώτες να αναγνωρίζουν με τα δάχτυλα τους τα εξογκώματα στο χαρτί. Ο Μπαρμπιέρ παρουσίασε τον κώδικα του στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τυφλών στο Παρίσι όπου και γνώρισε τον Λουδοβίκο Μπράιγ (Lui Braille).

Λουδοβίκος Μπράιγ

Ο Μπράιγ είχε τυφλωθεί από μικρή ηλικία ύστερα από ατύχημα που είχε με ένα αιχμηρό εργαλείο. Αναγνώρισε την σημασία του κώδικα που είχε δημιουργήσει ο Μπαρμπιέρ και ανίχνευσε την μεγάλη αδυναμία του: Τα 12 εξογκώματα ήταν πάρα πολλά και ήταν δύσκολο να αναγνωριστούν με ένα μόνο δάχτυλο. Ο Μπράιγ πειραματίστηκε και κατέληξε στο σύστημα των έξι σημείων με τα οποία μπορούσε να αναπαραστήσει όλα τα γράμματα του αλφαβήτου.

Χαρτί με εξογκώματα σύμφωνα με τον κώδικα Μπράιγ

Οι τυφλοί μπορούν με αυτό το σύστημα να διαβάζουν ψηλαφώντας τις κουκκίδες με το δάχτυλο, δηλαδή έχουμε ανάγνωση με την αφή. Το σύστημα Μπράιγ έχει έξι ανάγλυφες κουκκίδες σαν το κεφαλάκι μιας καρφίτσας. Είναι τοποθετημένες ανά τρεις και μ’ αυτές γίνονται 63 συνδυασμοί, που αντιστοιχούν στα γράμματα και τους αριθμούς. Η γραφή Μπράιγ διαβάζεται από αριστερά προς τα δεξιά και από πάνω προς τα κάτω, όπως ακριβώς και η γραφή των «βλεπόντων».

Πηγή – Βικιπαίδεια
Βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους για την εφεύρεση του κώδικα Μπράιγ

Στην Ελλάδα ο κώδικας Μπράιγ καθιερώθηκε το το 1948 και εφαρμόστηκε αρχικά στην Σχολή Τυφλών στην Αθήνα.

Γραφομηχανές Μπράιγ – Ρεπορτάζ από τοπικό κανάλι.

Σχεδιάζουμε για τους τυφλούς συνανθρώπους μας

Αξιοποιήστε το TinkerCAD και σχεδιάστε ένα αντικείμενο της καθημερινότητας το οποίο θα περιλαμβάνει μια επιγραφή σε κώδικα Braille. Στο παρακάτω βίντεο βλέπετε πως να φτιάξετε ένα κουτί ζάχαρης το οποίο στο καπάκι του έχει την περιγραφή με κώδικα Braille. Η εργασία μπορεί να είναι ατομική ή και ομαδική. Αν θέλετε να συνεργαστείτε με άλλα παιδιά μπορείτε να τους στείλετε μήνυμα από την σελίδα μας. Πατώντας πάνω στο Μέλη μπορείτε να πάτε στους υπόλοιπους μικρούς χάκερ.

Τα έργα μας

Παρακάτω μπορούμε να δούμε τα έργα που φτιάξαμε.

Δανάη Ιορδανίδου

Νίκος Τραϊανού

Κωνσταντίνα Δούγκα

Αγαθάγγελος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χατζηιωάνου

Αχιλλέας Παπαθανασίου

Σχόλια

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια. Γιατί δεν ξεκινάτε τη συζήτηση;

Αφήστε μια απάντηση