Πως ελέγχουμε την καθετότητα στο φως;

Πως ελέγχουμε την καθετότητα στο φως;

Τα ηλιακά πάνελ για να έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση θα πρέπει να είναι πάντα κάθετα στις ακτίνες του ήλιου, ο οποίος διαρκώς αλλάζει θέση κατά την διάρκεια της ημέρας.

Σε αυτή την περίπτωση οι ακτίνες είναι κάθετες πάνω στο ηλιακό πάνελ το οποίο έχει την μέγιστη απόδοση
Σε αυτή την περίπτωση οι ακτίνες δεν είναι κάθετες στο πάνελ και η απόδοση του φωτοβολταϊκού είναι αρκετά πεσμένη

Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα έχουν ήδη αναπτυχθεί συστήματα τα οποία περιστρέφονται αυτόματα ώστε το ηλιακό πάνελ να βρίσκεται πάντα κάθετα στις ακτίνες του ήλιου.

Ηλιακό πάνελ με αυτόματο σύστημα περιστροφής

Τα πιο αναπτυγμένα συστήματα ηλιακών πάνελ έχουν κίνηση σε δύο άξονες. Μπορούν να κινούν το πάνω μέρος του ηλιακού πάνελ καθώς και να περιστρέφουν ολόκληρο τον κορμό του συστήματος, χρησιμοποιώντας δυο κινητήρες.

Κίνηση του πάνω μέρους του ηλιακού πάνελ
Περιστροφή ολόκληρου του ηλιακού πάνελ

Για να πετύχουμε την αυτόματη περιστροφή, χρησιμοποιούμε 4 αισθητήρες φωτός χωρισμένους μεταξύ τους από μια κατασκευή που μοιάζει με σταυρό έτσι ώστε ο κάθε αισθητήρας να μπορεί να παίρνει φως μόνο από δυο κατευθύνσεις.

Έτσι έχουμε έναν αισθητήρα που παίρνει φως από πάνω και αριστερά, έναν από πάνω και δεξιά, έναν από κάτω αριστερά και έναν από κάτω δεξιά. Για να πετύχουμε την καθετότητα των ακτίνων του ήλιο στο σύστημα θα πρέπει και οι τέσσερις αισθητήρες να λαμβάνουν περίπου την ίδια ποσότητα ηλιακής ακτινοβολίας.

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση