Το Rarberry Pi είναι ένας υπολογιστής σε μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Το πρώτο μοντέλο κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 2012 και έκτοτε έχουν κατασκευαστεί πολλές και διάφορες εκδόσεις.
Μικρός μόνο στο μέγεθος
Αυτός ο μικρός υπολογιστής διαθέτει, μητρική κάρτα PCB (Printed Circuit Board), επεξεργαστή που ενσωματώνει CPU και GPU σε ένα τσιπάκι, μνήμη RAM, κάρτες δικτιού (LAN & WiFi), θύρες (USB, HDMI, audio-video jack) αλλά δεν διαθέτει σκληρό δίσκο. Γι’ αυτό τον λόγω έχει μία υποδοχή για microSD, ώστε ο χρήστης να μπορεί να χρησιμοποιεί την κάρτα ως μέσο αποθήκευσης. Το μεγάλο του όμως πλεονέκτημα είναι η ύπαρξη ακίδων γενικής χρήσης εισόδου και εξόδου GPIO 40-pin header στο οποίο μπορούμε να συνδέσουμε άλλες συσκευές όπως κάμερες, οθόνες αφής, ηλεκτρικούς κινητήρες, ρομποτικές συσκευές, ανταλλακτικά οικιακού αυτοματισμού κα.
Το ξεχωριστό λειτουργικό του σύστημα
Το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιεί είναι το Raspbian που βασίζεται στο Linux. Μπορούν όμως να εγκατασταθούν και άλλα λειτουργικά συστήματα ειδικά σχεδιασμένα για το Raspberry Pi όπως Ubuntu, Windows 10 IOT Core, RISC OS καθώς και διάφορες άλλες εκδόσεις που προσομοιάζουν πλήρως ένα media center σύστημα.
Μεγάλη συνδεσιμότητα σε μίνι διαστάσεις
Το Raspberry Pi αποτελεί τον τέλειο τρόπο για να προσαρμόσουμε έναν υπολογιστή στα δικά μας μέτρα και να τον προγραμματίσουμε να κάνει συγκεκριμένες εργασίες. Οι GPIO ακίδες του, παρέχουν στον πίνακα SBC δυνατότητες παρόμοιες με αυτές που μπορεί να έχει το Arduino, καθώς μαζί τους μπορούμε να δημιουργήσουμε ενδιαφέροντες ηλεκτρονικές κατασκευές που ελέγχονται από πρόγραμμα, μέσω κώδικα σε διαφορετικές γλώσσες, όπως η Python. Ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να συνδεθούν είναι: αισθητήρες υγρασίας / θερμοκρασίας / ατμοσφαιρικής πίεσης / , κινητήρες stepper, LEDs, και τα λοιπά. Υπάρχουν πολλές γλώσσες προγραμματισμού για να ασχοληθεί κανείς σε πρώτη φάση, όπως το Scratch και στην πορεία με εξελιγμένες δημιουργίες ακόμα και στη ρομποτική!