Τα breadboard είναι πολύ χρήσιμα εξαρτήματα γιατί μας επιτρέπουν να συνδέουμε εύκολα και γρήγορα διάφορα ηλεκτρονικά εξαρτήματα μεταξύ τους χωρίς να χρειάζεται να κολλάμε καλώδια με καλάι.
Μια συνηθισμένη κατηγορία breadboard που χρησιμοποιούμε στον όμιλο είναι τα mini breadboard, όπως αυτό που φαίνεται στην παραπάνω εικόνα. Διαθέτει 34 κάθετες στήλες (17 στο πάνω μέρος και άλλες 17 στο κάτω μέρος) και κάθε στήλη έχει 5 θέσεις (φαίνονται μέσα στο πράσινο πλαίσιο στην παραπάνω εικόνα). Οι πέντε θέσεις κάθε στήλης είναι ενωμένες μεταξύ τους εσωτερικά. Αυτό σημαίνει πως αν τοποθετήσουμε δυο καλώδια στην ίδια στήλη τότε αυτά συμπεριφέρονται όπως και αν θα τα είχαμε κολλημένα μεταξύ τους.
Μια άλλη συνηθισμένη κατηγορία breadboard που χρησιμοποιούμε στον όμιλο είναι τα half breadboard όπως αυτό που φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Τα half breadboard διαθέτουν και αυτά κάθετες στήλες (όπως φαίνεται στο πράσινο πλαίσιο παραπάνω) οι οποίες είναι συνολικά 60 (30 πάνω και 30 κάτω). Εκτός από αυτές τις κάθετε στήλες διαθέτουν και 4 σειρές που είναι ενωμένες μεταξύ τους οριζόντια και προορίζονται για να συνδέουμε τα 5V (κόκκινα πλαίσια) και την γείωση (μαύρα πλαίσια) μεταξύ των ηλεκτρονικών μας.
Ένα παράδειγμα χρήσης breadboard
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να συνδέσουμε έναν αισθητήρα φωτός στο Arduino. Ο αισθητήρας χρειάζεται μια σύνδεση στα 5V, μία στην γείωση (GND) και μία σύνδεση στην οποία θα στέλνει τα στοιχεία που συλλέγει. Για τις 3 αυτές συνδέσεις δεν χρειαζόμαστε breadboard και μπορούμε να συνδέσουμε τα καλώδια απευθείας στις 2 συσκευές.
Ας υποθέσουμε τώρα ότι χρειάζεται να συνδέσουμε και έναν δεύτερο αισθητήρα φωτός στο Arduino. Και αυτός θα χρειαστεί 3 συνδέσεις, μία για να στέλνει τα στοιχεία του (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την Α1), μία γείωση (υπάρχει και άλλη διαθέσιμη GND στο Arduino) και μία 5V που δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη διαθέσιμη. Τώρα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε breadboard όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
Pingback: Παιχνίδι laser! – Μικροί Χάκερ
Pingback: Xmass Santa! – Μικροί Χάκερ
Pingback: Σύστημα συναγερμού – Μικροί Χάκερ
Pingback: Μετράμε την βροχόπτωση στο Pictoblox – Μικροί Χάκερ
Pingback: Μετρώντας τη στάθμη του νερού στο Pictoblox – Μικροί Χάκερ
Pingback: Έλεγχος arduino, αισθητήρων και ενεργοποιητών με σειριακή επικοινωνία – Μικροί Χάκερ