Στοιχεία ομάδας έργου
- Γιάννης Παπαδόπουλος
- Χρήστος Κωστόπουλος
- Παύλος Τζούτζιας
Δυστυχώς το έργο μας δεν είναι ολοκληρωμένο. Δεν προλάβαμε να προχωρήσουμε στην 3Δ εκτύπωση και τον προγραμματισμό του. Στην σελίδα θα βρείτε την μέχρι τώρα πορεία μας, την έρευνα, τον σχεδιασμό και τις δοκιμές με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα.
Περιγραφή ιδέας
Το σύστημα που προτείνουμε έχει ως βασικό σκοπό την άμεση αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών πριν πάρουν μεγάλες διαστάσεις και γίνουν απειλητικές για ανθρώπους και περιουσίες. Η καταστροφή που έγινε στο Μάτι της Αττικής το 2018 αποτέλεσε το έναυσμα για την ιδέα μας.
Το σύστημα μας αποτελείται από τρία μέρη:
- Κέντρο ελέγχου
- Drone επιτήρησης
- Αυτόνομο όχημα αντιμετώπισης φωτιάς
Κόστος Παραγωγής
- Funduino – κόστος 12 ευρώ
- HuskyLens – κόστος 56 ευρώ
- Αισθητήρας Φωτιάς 5 Channels – κόστος 7 ευρώ
- Robot Smart Car 4WD – κόστος 17 ευρώ
- Dual Motor Driver Module L298N – κόστος 5 ευρώ
- Relay Module – κόστος 2 ευρώ
- Mini Brushless Water Pump – κόστος 7 ευρώ
- Bluetooth Module for Arduino – κόστος 7 ευρώ
- Servo Micro – κόστος 4 ευρώ
- 800mAh 11.1V 45C 3S1P Lipo Battery Pack – κόστος 13 ευρώ
- 12v 2-3S Basic Balance Charger – κόστος 12 ευρώ
- Πλακέτα Δοκιμών 400 Οπές – κόστος 3 ευρώ
- DJI Tello Drone (το έχουμε ήδη στο εργαστήριο μας)
- PLA Fillament 1KG – κόστος 22 ευρώ
Συνολικό κόστος: 167 ευρώ
Για την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος αφιερώσαμε τρεις συναντήσεις στις οποίες διεξάχθηκαν συνεδρίες σχεδιαστικής σκέψεις και αξιοποιήσαμε τεχνικές, μεθοδολογίες και card-based εργαλεία Design Thinking τα οποία αναπτύχθηκαν για τον όμιλο ρομποτικής του σχολείου μας.
Επίσης αξιοποιήσαμε άλλες 3 συναντήσεις για να δημιουργήσουμε μια εικονική μαθητική επιχείρηση η οποία θα σχεδίαζε και θα υλοποιούσε τα συστήματα μας, μοιράζοντας ρόλους στους μαθητές και τις μαθήτριες μας. Επειδή εκείνο το διάστημα τα σχολεία ήταν κλειστά λόγω της πανδημίας covid-19 εργαζόμασταν διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Mural και εκεί έχουμε συγκεντρώσει όλο το αποτέλεσμα της έρευνάς μας.
Πορεία εργασιών
Τετάρτη 12/5/2021
Στη σημερινή συνάντηση θα κάνουμε τις παρακάτω προετοιμασίες:
- Θα συγκεντρώσουμε τα υλικά τις ομάδας μας και θα ελέγξουμε αν μας λείπει κάτι και τι είναι αυτό.
- Θα συναρμολογήσουμε το βασικό μέρος του οχήματος μας. Μπορείτε να δείτε κάποια βίντεο στο youtube με οδηγίες για να σας βοηθήσουν.
Τετάρτη 19/5/2021
Στη σημερινή συνάντηση θα συνδέσουμε τους κινητήρες με το Arduino και την πλακέτα του οδηγού και θα προσπαθήσουμε να κινήσουμε το όχημα μας. Αρχικά θα συνδέσουμε τους 4 κινητήρες στις 2 θέσεις του οδηγού. Οι κινητήρες της αριστερής πλευράς θα συνδεθούν στις θέσεις OUT1 και OUT2 και οι δεξιά κινητήρες στις θέσεις OUT3 και OUT4.
Για να ελέγχουμε τους κινητήρες από το Arduino θα χρειαστούμε 3 συνδέσεις για κάθε πλευρά κινητήρων (δεξιά – αριστερά). Δυο συνδέσεις θα ελέγχουν την κατεύθυνση και μία την ταχύτητα κίνησης των κινητήρων της πλευράς.
Τετάρτη 9/6/2021
Πάμε τώρα να προγραμματίσουμε τα οχήματα. Έχουμε 2 διαφορετικά. Το ένα έχει σαν μονάδα το Arduino uno και το άλλο το Arduino Mega. Αρχικά χρειάζεται πολύ προσοχή κατά την σύνδεση του καλωδίου usb. Όταν το συνδέουμε πρέπει πρώτα να αποσυνδέουμε την μπαταρία.
Επίσης όταν συνδέουμε την μπαταρία για να δοκιμάσουμε το πρόγραμμα, πρέπει πρώτα να αποσυνδέουμε το usb.
Προγραμματισμός οχήματος Arduino uno
Πως προγραμματίζουμε τα οχήματα μας. Ας δούμε τι θα κάνουμε για το πρώτο όχημα (χαμηλό) που έχει το Arduino uno. Αρχικά αποσυνδέστε την μπαταρία και συνδέστε το Arduino uno με τον υπολογιστή μέσω του καλωδίου USB. Ανοίξτε το Pictoblox και πατήστε το πλήκτρο board.
Διαλέξτε το Arduino Uno από τις διαθέσιμες μονάδες.
Πατήστε το πλήκτρο connect για να ανοίξει η καρτέλα σύνδεσης.
Πατάμε το πλήκτρο Σύνδεση για να γίνει η σύνδεση με το Arduino uno.
Αλλάζουμε την κατάσταση από stage σε board.
Γράφουμε το πρόγραμμα για να δοκιμάσουμε τους κινητήρες.
Κάνουμε upload το πρόγραμμα στο Arduino
Προγραμματισμός οχήματος με Arduino Mega
Ας δούμε τι θα κάνουμε για το πρώτο όχημα (ψηλό) που έχει το Arduino Mega. Αρχικά αποσυνδέστε την μπαταρία και συνδέστε το Arduino Mega με τον υπολογιστή μέσω του καλωδίου USB. Ανοίξτε το Pictoblox και πατήστε το πλήκτρο board.
Διαλέξτε το Arduino Mega από τις διαθέσιμες μονάδες.
Πατήστε το πλήκτρο connect και μετά σύνδεση για να συνδεθείτε με το Arduino Mega.
Στέλνουμε το πρόγραμμα μας στο Arduino Mega.
Πειραματισμοί στην κίνηση
Είναι πολύ σημαντικό να νιώθουμε άνετοι στον χειρισμό του οχήματος μας και να μπορούμε να ελέγχουμε την κίνηση του. Για αυτό και είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως χρησιμοποιούμε την εντολή που δίνει ρεύμα στους κινητήρες, ανάλογα με το όχημα (Arduino Uno ή Arduino Mega).
Πειραματιστείτε με τις εντολές έτσι ώστε να εξερευνήσετε πως κινούμε τα οχήματα μας μπροστά, πως όπισθεν, πως καταφέρνουμε να στρίψουμε δεξιά και πως αριστερά.
Σύνδεση του αισθητήρα φλόγας
Ο αισθητήρας φλόγας έχει 5 κανάλια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει 5 διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα. Θα χρειαστεί να το συνδέσουμε σε 5 διαφορετικές θύρες στο Arduino.
Φυσικά θα χρειαστεί να συνδέσουμε τον αισθητήρα και με την γείωση και τα 5V του Arduino. Για αυτόν τον λόγο θα χρειαστούμε ένα breadboard όπως φαίνεται στην παραπάνω εικόνα.
Δοκιμές του αισθητήρα φλόγας
Για να ελέγξουμε τον αισθητήρα θα χρησιμοποιήσουμε ένα απλό πρόγραμμα το οποίο θα διαβάζει την τιμή από την κάθε θύρα Α1, Α2, Α3 κλπ και θα την εμφανίζει στην σειριακή οθόνη.